Missie

Onze veredeling richt zich op soorten die geschikt zijn voor grootschalige productie.

Dit betekent dat we onder andere selecteren op:

  • goede groeiers
  • ongevoeligheid voor ziektes
  • geschiktheid voor forcering op water
  • lage productiekosten
  • opbrengstzekerheid

Om uitval door ziektes te beperken besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van rassen, die ongevoelig zijn voor de belangrijkste ziekten in tulpen.

  • Ter voorkoming van fusarium oxysporum richten wij ons op het selecteren van tolerante rassen. Binnen het bestaande assortiment en in wilde soorten worden de meest ongevoelige soorten geselecteerd om gebruikt te worden als kruisingsouder.
  • Ter voorkoming van tulpenmozaiëkvirus richten wij ons op het ontwikkelen van resistente rassen. Voor tulpenmozaïekvirus is resistentie alleen aanwezig in wilde soorten (species). Het kruisen met wilde soorten is een lastige en lange weg. Lastig, omdat bij een kruising met een wild soort moeilijk zaad geproduceerd kan worden. Lang, omdat terugkruisingen nodig zijn omdat we niet alle eigenschappen van de wilde soorten kunnen gebruiken. Een complicerende factor is ook de steriliteit van de gemaakte hybriden. De laatste jaren zijn we er desondanks in geslaagd om vele hybriden te maken. In de gemaakte hybriden zijn al veel kleuren aanwezig. Binnen enkele jaren denken we onder andere met tulpenmozaiëkvirus resistente gele en witte broeitulpen op de markt te komen.

Verkoop

Wij hebben veel tulpen op de markt gebracht, veelal onder kwekersrechterlijke bescherming. Waarvan een deel onder eigen licentie, een ander deel in samenwerking met derden en ook een deel onder beheer bij derden.

Via de link http://www.rassenregister.com/ kunt u de door ons in Nederland geregistreerde rassen raadplegen. Deze staan geregistreerd in het Nederlands Register van de Raad voor Plantenrassen.

Via de link http://www.cpvo.europa.eu/ vindt u de door ons geregistreerde rassen met Europees Kwekersrecht. Zij staan geregistreerd in de CPVO Variety Finder van het Community Plant Variety Office.